Vappumarssilla

teemavappu1Vappumarssit puhuttivat tänä vuonna keskivertoa enemmän. Syynä olivat Suomessa aiemmin hyvin harvinaiset kahinoinnit mm. PorissaTampereella ja Helsingissä. Helsingissä poliisi esti varsin näyttävästi anarkistien potentiaalisen häiriköinnin jolle varmasti oli perusteensa, mutta myös katkoi vasemmistoliittolaisten lipunvarsia varsin huterilta pohjilta. Tämänhetkisten tietojen perusteella vaikuttaisikin siltä, että vasemmistoliiton osalta poliisi on tehnyt erittäin valitettavan -ja vakavan- ylilyönnin ja on paitsi erittäin hyvän selityksen, myös anteeksipyynnön velkaa. Näiltä osin Paavo Arhinmäen toivetta tulisi kunnioittaa ja avata tapauksen tausta. Ei ole hyvä, jos suomalaisen yhteiskunnan tärkeimpiin kuuluva saavutus – kaikkien kansalaisten yhtäläinen luottamus asialliseen ja puolueettomaan poliisiin joka miettii ensin ja toimii vasta sitten- joutuu epäilyksen alle.

Työväenmarsseilla on marssittu lippujen kera kymmeniä vuosia – ilman minkäänlaisia hankaluuksia. Useat lippulinnoissa kulkevat liput varsineen ovat yhtä vanhoja. Joku irvileuka voisi sanoa, että kantajatkaan eivät ole vaihtuneet mutta se ei sentään aivan pidä paikkaansa. Varret voivat olla teroitettuja, mutta tuolle yksityiskohdalle on olemassa eräs hyvin yksinkertainen ja maalaisjärkeen perustuva syy. Vappujuhlissa tai muissa tilaisuuksissa lippuja kun on usein tapana iskeä maahan pystyyn esimerkiksi puhujanpöntön viereen. Enkä usko, että vakiintuneissa puolueissa kenellekään on tullut mieleenkään, että kyseistä tarvekalua voitaisiin käyttää keihästyksiin.

Mitä tulee väkivaltaa kaihtamattomiin anarkisteihin ja muihin pieniin ääriryhmiin, joita Suomessa on viime vuosina tavattu lähinnä poliittisen kentän oikealta laidalta, on erittäin valitettavaa että kyseiset porukat yrittävät soluttautua osaksi perinteikkäitä ja rauhallisia vasemmistolaisia vapunviettomenoja. Marssien järjestäjien, joita monilla paikkakunnilla ovat SDP, Vasemmistoliitto ja ammattijärjestöt, tulisikin vetää selkeä raja sille millaisilla säännöillä heidän tapahtumiinsa osallistutaan. Karnevaalitunnelma ja kaiken kansan Pride-henki ovat tervetulleita, kuten myös kaikenlaiset osallistujat puoluetunnuksilla tai ilman, mutta sellaiset ryhmät joiden tarkoitus on aiheuttaa vahinkoa omaisuudelle tai ihmisille, tai vaihtoehtoisesti liputtaa avoimesti epädemokraattisten hallintojen puolesta eivät mielestäni voi olla osa työväen vappumarsseja tai muita tapahtumia.

Viimeksi mainittu seikka on ollut henkisenä hidasteena mm. omalle osallistumiselle erinäisiin vapun rientoihin erityisesti pääkaupunkiseudulla. Viihtyisin perinteikkäissä työväen vapputapahtumissa kuten marsseilla, mutta en katso voivani millään muotoa osoittaa tukea tai yhteenkuuluvuutta esimerkiksi sellaisten henkilöiden tai tahojen kanssa, jotka ryhmittyvät vaikkapa neuvostosymboleiden taakse ihaillen tuota mielipide- ja muunkin terrorin läpitunkemaa epäonnistunutta yhteiskuntakokeilua. Nähdäkseni sirpit ja vasarat kuuluisivat samalle historian roskatunkiolle natsien hakaristien kanssa. Yhtään tämän lämpimämmin en suhtaudu pulloja paiskoviin tai paikkoja hajottaviin mölyapinoihin, joita onneksi on erittäin harvassa. Huutaa saa (ja pitää), rumasti ja ilkeästi saa (ja pitää) sanoa kun aihetta on (usein on). Mutta mikäli kuvittelee saavansa yhteiskunnallista muutosta aikaan, olisi erinomaisen järkevää jättää niin pullot rikkomatta kuin kivet heittämättä. Sattuva sana kun kirpaisee paljon hyvinkin osuvaa murikkaa kipeämmin.

Ikävintä on tietysti se, että mikäli rähisijöitä alkaa ilmaantua marsseille tulevaisuudessa uudelleen ja pahimmassa tapauksessa entistä enemmän, alkaa kyseinen kuvasto leimata koko tapahtumaa erityisesti mediassa. Tämä siitä huolimatta, että kyseessä olisi muutaman älyllisestä kestävyysvajeesta kärsivän ääliön henkilökohtainen hanke jota valtaisa enemmistö marssilla kulkijoista tai vappujuhlaan osallistujista ei edes itse huomaisi. Paha kello alkaa kuulua, fiksuja ja aatteellisia ihmisiä jää pois juhlista koska eivät halua olla missään tekemisissä moisten häiriköiden kanssa, hieno perinne jää joko vajaalle käytölle tai pahimmillaan lipsahtaa sellaisen porukan ”omaisuudeksi”, jolla ei ole mitään tekemistä työväenliikkeen arvojen, saavutusten tai tulevaisuuden kanssa.

Oma vaatimaton ehdotukseni helsinkiläisille vappumarssien ja työväen vappujuhlien järjestäjille onkin, että tulevina vuosina katsottaisiin tarkkaan millaiset tahot yhteiselle työväen marssille pyrkivät, ohjaten mustat liput ja naamiot, sekä mieluusti myös diktatuurien tai kansanmurhahallintojen kannattajat kohteliaasti mutta jämäkästi omaan tapahtumaansa sekä pois pilaamasta demokratiaa ja rakentavaa yhteiskunnallista kritiikkiä harjoittavien ihmisten ja järjestöjen tapahtumaa. Tapahtuman järjestäjällä on aina tällainen oikeus – ja sen tulee tätä oikeuttaan entistä rohkeammin käyttää. Mikäli näin ei tehdä, ollaan vaarassa menettää paljon. Ensin ihmiset, sen jälkeen instituutio.

Kuva: Turun sosialidemokraatit

7 kommenttia artikkeliin ”Vappumarssilla

 1. Anarkistit ovat olleet useina vuosina (ainakin viimeiset 5 vuotta) osana Helsingin vappumarssia. Tunnetusti marssin viimeisessä blokissa. Koskaan aikaisemmin ongelmia ei ole ollut.

  Nyt poliisi halusi antaa revanssi-henkeä ja provosoida Tampereen kiekkovierasjuhlien jälkilöylyjä. Poliisi kuvittelee palvelevan ”kansaa” rajaamalla osalta väeltä kansalaisoikeudet. Mitä ihmettä!? Sinä tunnut olevan samaa mieltä? Kuinka monta teroitettua astaloa sinä olet nähnyt vappumarssilla?

  MIkäli sinun ehdottamaasi ”tiukkaan rajaukseen” ja vappumarssilta poistattamiseen päädytään, miten kauan luulet, että nuoret tms. haluavat osallistua vappumarsseille? Tämä olisi varmasti lopullinen kuolonisku jo nyt osallistujapulaa vaivaamille vappumarsseille.

 2. Ja kannattaa teidän puoluevasemmistolaistenkin muistella välillä vapun historiaa. ”Toukokuun 1. päivänä 1886 järjestettiin Yhdysvalloissa laaja yleislakko, jossa vaadittin kahdeksantuntista työpäivää. Kolme päivää myöhemmin chicagolaiset anarkistit kutsuivat koolle laajan mielenosoituksen lakon aikaisissa mellakoissa kuolleiden työläisten muistoksi. Mielenosoitusta seuranneessa Haymarketin verilöylyssä sai surmansa ainakin neljä työläistä sekä useita poliiseja. Välikohtauksen jälkeen seitsemän anarkistia tuomittiin kuolemaan ja heistä lopulta neljä teloitettiin. Pariisissa vuonna 1889 kokoontunut Toinen internationaali päätti, että ”Haymarketin marttyyreja” muistettaisiin maailmanlaajuisesti 1. toukokuuta 1890″ -Wikipedia

 3. Taidat sinäkin olla unohtanut, että vappua työväen juhlana on alettu viettää Chicagossa 1886 kuolemaan tuomittujen anarkistien muistoksi. Aika hemmetin noloa ja ignoranttia väittää, että anarkistit olisivat ”soluttautuneet” anarkistiset juuret omaavan juhlan viettoon.

 4. Soluttautumista? Anarkistit ovat osallistuneet Helsingin perinteiseen vappumarssiin 80-luvulta lähtien. Tämä ei ole suinkaan sattumaa, sillä vapun työväen juhla sai alkunsa vuoden 1886 Haymarketin tapahtumista Chicagossa, jolloin 8 anarkistia tuomittiin kuolemaan. Kansainvälinen työväenliike halusi muistaa heitä, sekä sitä työläisten taistelua jota he edustivat, ja siten Toukokuun 1. päivä julistettiin vuonna 1889 heidän muistopäiväksi, sekä työväen juhlaksi. Helsinkiläiset anarkistit ovat vaalineet tätä perinnettä, ja olleet joka vuosi paikalla, myös 90-luvulla kun SDP ja Vasemmistoliitto eivät ole järjestäytyneet marssille laisinkaan. Turha puhua soluttautumisesta.

  Ja mitä tulee väkivaltaa kaihtamattomiin poliiseihin, voitaisiin solidaarisuuden nimissä kaikki yhdessä tuomita tällaiset ylilyönnit ja varmistaa ensi vuonna ettei nämä mellakoitsijat hyökkää uudestaan anarkistitovereiden kimppuun.

 5. Tämä kirjoitus osoittaa täydellistä tietämättömyyttä tai piittaamattomuutta työväen vapun perinteistä. Alun perin työväen vappu syntyi anarkistien uhrautumisen vuoksi. Työväki alkoi marssia vappua vuonna 1887 Chicagossa teloitettujen anarkistien vuoksi jotka taistelivat 8-tuntisen työpäivän ja järjestäytymisoikeuden vuoksi. Ilman anarkisteja ei olisi suomessakaan työväen vappumarsseja. Toiseksi anarkistit ovat marssineet vuosia vappukulkueessa. Anarkistit marssivat vappukulkueessa vuosia vaikeinakin aikoina, silloinkin kun demarit ja SAK hylkäsivät perinteen ja jättivät menemättä marsseille. Mustaan blokkiin nähden demarit ovat uusi tulokas. Ennemminkin anarkisteilla pitäisi olla moraalinen oikeus kysyä saavatko demarit marssia kulkueessa kuin päinvastoin.

  Historian saatossa demarit ovat saaneet enemmän tuhoa ja väkivaltaa aikaan kuin suomalaiset anarkistit jotka uskovat pasifismiin ja rauhaan myös käytännössä ei vain aatteen tasolla. Anarkismi pohjautuu suoremmalle demokratialle kuin edustuksellinen demokratia. Anarkismi yrittää purkaa hierarkioita, mm. sukupuolten eriarvoisuuden väliltä. Ei voisi olla enemmän väärässä, jos väittää että suomalaisiset anarkistit aiheuttavat vahinkoa ihmisille ja haluavat vahvemman oikeutta. Suosittelen tutustumaan edes anarkismin perusteisiin ennen perusteetonta leimaamista. Anarkismi on yksi vanhimmista vasemmiston aatesuuntauksista.

  Lopuksi ihmettelen sitä paradoksia miten Suominen puolustaa demokratiaan kuuluvaa oikeutta mielipiteeseen haluamalla vaientaa osan mielipiteistä. Itse olen oppinut tuntemaan demokratian päinvastaisena ilmiönä, jossa jokaisella on oikeus ilmaista mielipiteensä vapaasti.

  Alkuun itsensä sivistymisessä pääsee vaikka Rautiaisen tekstillä: http://anttirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/167056-miksi-poliisi-kosti-vappuna

 6. Helsingin vappumarssin järjestävät mm. SDP, Vasemmistoliitto, TUL ja SAK. Eivät anarkistit. Minun puolestani anarkistit voivat marssia aivan rauhassa, mutta mieluummin jossain muussa porukassa.

 7. Pakko sanoa, että vasemmistolaiiittolaisena marssisin mieluummin anarkistien kuin demarien kanssa. Syitä tuskin tarvitsee edes mainita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s